Tangram-palat

 Tangram on tunnettu vanha kiinalainen peli, jossa seitsemästä palasta muodostetaan erilaisia kuvioita. Tangramien käyttö kehittää lapsen matemaattista ajattelua ja luovuutta.

Leikkaa neliössä olevat muodot irti, väritä ne ja kokeile, saatko koottua paloista kissan! Mitä muuta muodoista voisi tehdä? Saat paloista kestävämmät kun laminoit ne tai sahaat ne vanerista. 

Erilaisia tangram-pohjia löydät esimerkiksi seuraavista osoitteista:http://www.tangram-channel.com ja http://www.makinglearningfun.com/themepages/MathTangrams.htm

Lataa tangram-pohja klikkaamalla tästä (PDF-tiedosto) 

Paperinukke

Tulosta, väritä ja leikkaa itsellesi oma perinteinen paperinukke vaatteineen! Saat nukesta tukevamman liimaamalla sen kartongille. Voit myös käyttää leikattuja vaatteita kaavoina uusien vaatteiden suunnitteluun. 

Paperinukkeaskartelu kehittää lapsen hienomotorisia taitoja ja välittää leikkiperinnettä uusille sukupolville. Oletko itse leikkinyt paperinukeilla lapsena? Entä omat vanhempasi?

Lataa paperinukke klikkaamalla tästä (PDF-tiedosto)

Tuulihyrrä

tuulihyrraTarvikkeet: pala kartonkia tai paksua paperia, n. 20 sentin pituinen sileä puutikku tai oksa, nuppineula, pieni naula, nasta tai haaraniitti (pyörimisen parantamiseksi voidaan naulan ja puutikun väliin asettaa pieni prikka)

Leikkaa kartongista noin 20 x 20 sentin kokoinen pala. Leikkaa paperin joka kulmasta kohti sen keskustaa noin 10 sentin pituinen halkio. Taita joka toinen kulma keskustaan. (Ihan samalla lailla taitellaan tähtitorttu!) Paina kaikkien keskustaan taiteltujen kulmien ja keskikohdan läpi nuppineula. Paina nuppineula kiinni kepin päähän. Kokeile vielä, että viirin siivet pyörivät varmasti kunnolla tuulen tuiverruksessa!

Lue ja lataa tarkemmat ohjeet täältä!

Niemelä, R. 2009. Milja nikkaroi. Otava. Työohje: Erkki Mäkiö, mukaeltu

Maalarin hellehattu

maalarin_hellehattu Sanomalehden sivu taitetaan, ylä- ja alareuna vastakkain. Taitepuolen kulmat taitetaan keskiviivaa pitkin vastakkain. Alareunat käännetään ylös molemmin puolin ja terävät kulmat taitetaan siisteiksi. Hattu voidaan koristella hapsuin, tupsuin tai sulin, aiheesta riippuen.

 Lue ja lataa tarkemmat ohjeet täältä!

Työohje: Ebeneser-säätiö & Niemelä, R. Miljan puutarha. 2005. Otava.

 

Talvipesät

talvipesat Talvipesät

 Lataa peli täältä!

 

 

Pieni tytön tylleröinen

pieni_tyton_tylleroinen

Lastentarhan lauluhetkillä käytettiin roolivaatteita. Näiltä sivuilta löydät kaavat Pieni tytön tylleröinen -laululeikkiin.

Lataa Pieni tytön tylleröinen -kaavat täältä!

Kuuntele Pieni tytön tylleröinen -laulu

1. Pieni tytön tylleröinen tietä pitkin kulki.  Saapui sinne Nukku-Matti, silmät pienet sulki…

Mikkolan koulun musiikkiluokkien kuoro, 2007